Semmelwhoopies

semmelwhoopies

Whoopies – en liten amerikansk kaka som kan göras i oändligt många smaker, färger och fyllningar.
Kakan kommer från amishkulturen i USA från början, men har nu blivit en populär kaka runt om i hela världen. Namnet Whoopie kommer från att barnen brukade ropa ”whoopie” när de såg att deras mamma lagt i en sötsak i lunchlåda – ofta just denna kaka.

Om drygt två veckor är det äntligen fettisdagen och det börjar märkas. Butikerna och caféerna har länge haft semlor och nya tips och recept kommer upp varje dag på nätet. Alla stora semmeltest har också gjorts, jag hoppas att ni inte har missat den stora nyheten för i år – Guldsemlan.

Själv tänkte jag tipsa er om Semmelwhoopies. Tycker själv att de är i perfekt storlek och med lagom mycket grädde. De smakar precis som en vanlig klassisk semla med med något hårdare kaka.

whoopie

Semmelwhoopies ca 20st

Kakdeg:
100g smör, rumsvarmt
1,5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 st ägg
1 dl crème fraiche

Fyllning:
2 1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker
1 knivsudd bakpulver
70g mandelmassa
Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Vispa smör och strösocker krämigt.
Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke.
Tillsätt mjölblandningen i smörsmeten. Rör om ordentligt. (Det gör inget om inte allt mjöl går in i smöret.)
Blanda i ägg och crème fraîche och rör till en slät kakdeg.
Fukta händerna med kallt vatten (då fastnar inte degen på händerna) och rulla små bollar av kakdegen stora som enkronor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Bollarna kommer flyta ut en del, så lägg dem inte så nära varandra.
Grädda dem i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna helt innan fyllningen läggs på.

Fyllning
Vispa grädde, vaniljsocker och bakpulver.
Riv mandelmassan fint. Blanda ihop grädde och mandelmassa noggrant.
Spritsa eller klicka ut grädden på hälften av kakorna.
Lägg sedan på locket (en annan kaka) och pudra locket med florsocker.

whoopie semla