Hallon och Lakritsgrottor

Hej på er!
Hur mår ni idag?
Jag vaknade upp pigg och glad i morse, tog en lång cykeltur och kan vi alla enas om att det är vår ute nu? Jag menar solen lyser, till och med tidigt på morgonen (så härligt!), GB har släppt årets nya glassar, uteserveringarna börjar komma ut och jag ska snart äta årets första glass i solen!

Idag firas internationella lakritsdagen och då ska man såklart äta något gott med det i. Så har dagen till ära bakat hallon och lakritsgrottor. Ljuvligt gott kan jag lova! Hallon och lakrits gifter sig ju hur bra som helst och är en kombo som alltid fungerar.syltgrottr, småkakorEn enkel och klassisk kaka, men oj så god den kan bli med lakrits!  hallon lakritsgrottor

Hallongrottor 25-30st
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3/4 dl hallonsylt
ca 1/2 tsk salt lakritspulver 
 
Sätt på ugnen på 200 grader.
Skär smöret i kuber – rör smör, socker och vaniljsocker poröst.
Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke.
Tillsätt mjölblandningen i smördegen.
Arbeta ihop till en deg. Gärna med händerna i slutet.
Rulla små kulor av degen, ungefär stora som en valnöt.
Lägg kulorna på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda hallonsylt och lakritspulver – smaka av och se om du vill ha mer lakrits eller hallon.
Gör försiktigt en fördjupning i varje kaka, med hjälp av ett finger, lägg i en klick sylt i fördjupningen.
Strö lite lakritspulver över kakorna.
Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter.

hallongrottor