Ljuvliga citronrutor

citronrutor

Hallå där!
Vart tog April vägen? Känns som det nyss var första april och alla skämtade och lurades. Men måste säga att maj började på bästa tänkbara sätt – solsken! Hur härligt på en skala 1-10?
Solen och maj till ära tänkte jag ge er recept på härliga citronrutor som har perfekt balans mellan sötman och syrligheten. De är mjuka och kladdiga men ändå lite knapriga och kakiga i botten, och självklart kan man spara några till dagen efter då de nästan är ännu godare!

citronkakor
Skurna i små bitar, toppade med jordgubb och lime – såå fint och fantastiskt gott!

citronsommarkaka

Citronrutor ca 24 små bitar
Botten:
1 1/2 msk strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
125g smör
Fyllning
3
ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
Finrivet skal av 2 st citroner
1 dl nypressad citronsaft
ev. jordgubbar och lime till servering

Botten:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda socker, mjöl och salt – tillsätt smöret i små kuber.
Nyp ihop till en deg. Klä en ugnsform, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
Tryck ut degen jämnt i botten av formen, nagga försiktigt degen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, bottnen ska få lite färg.

Fyllning (görs när botten gräddas):
Rör ihop ägg och socker. Vispa ner mjöl, vaniljsocker och citronskal och sist citronsaften.
Häll smeten i formen och grädda i ca 12-15 minuter. Skaka lite försiktigt på formen för att se om den är klar – kakan ska ”röra” sig lite i mitten eftersom den ska vara lite kladdig.
Låt svalna och skär sedan upp i små bitar.
Toppa gärna med jordgubb och limeskivor.

citronrutor fika