Frukostbröd

hembakatbrödJag ska erkänna en sak… jag avskyr och är usel på att baka bröd och bullar, jag får aldrig degen att jäsa. Men det finns ett undantag och det är detta recept! Ett väldigt enkelt brödrecept och brödet blir supergott. Nu när det är Kristi himmelsfärd och kort arbetsvecka för många så passar det ju perfekt att baka bröd. Att blanda ihop alla ingredienser till brödet går supersnabbt, sedan är den ungefär 1 timme jäsning – men då hinner man ju med en massa andra saker under tiden innan det ska in i ugnen en kort stund. Och enligt mig finns det inget bättre än när hela huset luktar nybakat bröd.
  brödRecept: 2 st limpor. 
½ paket jäst (25 g)
5 dl vatten (ca 40 grader)
1 dl lättmjölk
1 msk salt
1 msk flytande honung
1 liter vetemjöl + ca 2 dl till utbakning
2 ½ dl siktat dinkelmjöl
Smula jästen i en bunke, tillsätt varmt vatten och blanda ut jästen. Tillsätt sedan  den kalla mjölken.
Rör i salt och honung . Arbeta in  vetemjöl och dinkelmjöl – degen kommer vara ganska kletig.
Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa i 1- 1½ timme under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
 Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in ca 1 dl mjöl i degen, eller tills den är lätt att hantera. Dela degen i 2 delar. Forma till limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Snitta med en vass kniv tre snitt på varje bröd.

Grädda mitt i ugnen i 20 minuter på 250 grader. Spreja in lite vatten med hjälp av en blomsprej efter 5 minuter alternativt ställ in en skål med lite vatten på botten av ugnen.
Ta ut bröden och låt dem svalna. Förvara i en påse eller frys in.

frukostbröd