Maräng, jordgubb, lime och choklad

midsommar marängtårta
Det blir mycket tårtor här på bloggen, men just nu är det också värsta festtiden!
Imorgon är det ju Nationaldagen. Vi brukar faktiskt aldrig fira det… Jag kommer dock pussa lite extra mycket på hunden i morgon, då det var exakt nio år sedan som vi hämtade hem honom.

Denna tårta var egentligen förra årets midsommartårta med smak av; maräng, lime, grädde, choklad och jordgubbar. Men tårtan passar lika bra för morgondagen om man skulle vilja bjuda hem lite vänner på fika.
Passa på att baka bottnarna redan ikväll för att ha de klara, och sätt ihop tårtan precis innan den ska serveras. Mmmm… den är så god! Marängbottnarna är alldeles lagom sega och frasiga,  limegrädde tillsammans med jordgubbar är bara to die for!
Ni måste helt enkelt prova denna tårta!

marängtåra
Marängtårta med smak av jordgubb, choklad och lime ca 6-8 bitar
Maräng
2 dl strösocker
4 äggvitor
1 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
60 g mörk blockchoklad
 
Fyllning
3 dl grädde
1 msk vaniljsocker
2 1/2 msk lime curd
1/2 liter färska jordgubbar

Börja med marängen.

Rita upp tre cirklar ca 15 cm i diameter, på bakplåtspapper.
Vispa hälften av strösockret med äggvitorna till ett hårt skum.
Blanda potatismjöl och vaniljsocker med resten av strösockret och vänd försiktigt ner det i äggvitorna.
Blanda ner vinäger.

Dela upp smeten i tre lika stora delar.

Klicka ut smet till två cirklar. Behåll den tredje delen.
Smält chokladen i mikro eller vattenbad.
Ringla ner chokladen i  den tredje och sista delen av smeten. Vänd om ca 2 gånger (den ska bli marmorerad).
Klicka upp chokladmarängen på den sista cirkeln.

Grädda i nedre delen och i mitten (om du använder två plåtar) på 150 grader varmluft, i 30 minuter. Titta så marängen har fått färg, sänk sedan värmen till 125 grader. Grädda ytterligare 30 minuter.

Stäng sedan av ugnen och låt marängen stå kvar med ugnsluckan på glänt tills ugnen är helt sval.
Låt marängen bli helt kall innan monteringen av tårtan görs.

Montering

Skölj och rensa jordgubbarna och skär de i tunna skivor.
Vispa grädden med vaniljsockret.
Blanda 1 dl av den vispade grädden med lime curd.
Lägg en naturell maräng på ett tårtfat, lägg på limegrädden och en tredjedel av jordgubbarna.
Lägg på chokladmarängen. Klicka ut hälften av den naturella grädden och hälften av jordgubbarna.
Lägg på den sista naturella marängen, klicka ut resterande grädde och lägg på jordgubbsskivor.