Klassisk Jordgubbstårta

Godmorgon!

Hoppas ni alla hade en härlig midsommarafton igår!
Själv hade jag en rolig dag på jobbet där jag självklart bjöd medarbetarna på jordgubbstårta. För även om man jobbar så måste man ju få lite midsommarkänsla. Det blev en enkel och klassisk jordgubbstårta med ljuvlig hemkokt vaniljkräm, grädde, maränger och såklart jordgubbar. Receptet är med vanlig mjölk och grädde, men det går superbra att byta ut till laktosfri om någon är allergisk.

midsommartårtaKlassisk Jordgubbstårta
Tårtbotten:
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75g smör/margarin
1 dl vatten

Vaniljkräm (räcker till 2st tårtor):
4 st äggulor
1 dl strösocker
0.5 dl maizena
2,5 dl mjölk
1/2 vaniljstång
20 g smör

Fyllning:
1,5 dl Jordgubbssylt
4-5 dl grädde
Färska jordgubbar
Mini maränger

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en rund springform ca 20-24 cm.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt blandningen i äggsmeten.
Smält matfettet, tillsätt vatten och låt koka upp. Rör genast ner i smeten.
Häll smeten i formen.
Grädda på galler på första falsen nedifrån i ca 40-50 minuter.
Låt kakan svalna helt.
~
Skär kakan i tre lika tjocka delar.

Vaniljkräm:
Blanda äggulor, strösocker och maizena i en skål.
Häll upp mjölk i en tjockbottnad kastrull.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa ut fröna, lägg vaniljfrön och vaniljstång i mjölken.
Koka upp mjölken och plocka sedan bort vaniljstången.
Vispa ned den varma mjölken i bunken med äggblandningen, blanda väl och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Koka under konstant omrörning tills den börjar tjockna, sänk värmen och värm ytterligare i 3 minuter.
Häll vaniljkrämen i en ren bunke, tillsätt smöret och rör tills det är helt smält.
Plasta bunken och låt kallna i kylskåp.

Ihopsättning av tårta:
Vispa grädden hårt.
Lägg den fösta bottnen på ett tårtfat.
Bred ut jordgubbssylt på bottnen och toppa med 1,5 dl grädde.
Lägg på nästa botten.
Bred ut 4 msk vaniljkräm och 1,5 dl grädde i ett jämt lager.
Lägg på den sista bottnen med den skurna sidan ner.
Klicka  på resten av grädden på toppen och dekorera med jordgubbar och maränger.